Rookmelder plaatsen

Tips hoe en waar een rookmelder te plaatsen

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping in huis een rookmelder te hebben. Maar wat is nu de juiste plek om een rookmelder te plaatsen?

 

Het juist plaatsen van je rookmelders is erg belangrijk. Het niet juist plaatsen kan ervoor zorgen dat je rookmelders minder effectief of zelfs niet werken. Allereerst is het belangrijk dat je een rookmelder altijd aan het plafond hangt. Rook stijgt omhoog daarom is het plafond de beste plek om het snelst rook te detecteren bij brand of rookontwikkeling. Hang de rookmelder niet te dicht aan de randen, maar hou minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek. En hou ook voldoende afstand van een plafondlamp. Ga je een rookmelder plaatsen, lees ook altijd eerst de handleiding van de rookmelder. Daarin staan de belangrijkste installatie instructies voor jouw type rookmelder.

Waar moet je een rookmelder niet plaatsen?

Een rookmelder is gevoelig voor vocht, damp en stof. Plaats daarom een rookmelder nooit niet te dicht in de buurt van een vochtige of tochtige plek. Bijvoorbeeld niet bij een ventilatie opening of boven een verwarming. Bij dit soort plekken heb je veel luchtcirculatie waardoor er een kans is dat een eventuele rookontwikkeling niet in de sensor van de rookmelder kan komen. Ook dien je een rookmelder niet te plaatsen in of in de buurt van vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer. De damp van deze ruimtes kunnen leiden tot valse brandmeldingen. Wel kun je in de buurt van de keuken of badkamer een hittemelder plaatsen. Een hittemelder reageert niet op rook of damp, maar geeft een alarm op het moment dat de sensor een snel toenemende warmte detecteert.

Waar moet je een rookmelder wel plaatsen?

Als basis voor een veilig huis is het belangrijk dat je op elke verdieping een rookmelder plaatst en dan met name in de vluchtwegen. Denk aan de hal beneden, de hal op de bovenverdieping en op de zolder of kelder als je daar elektrische apparaten hebt zoals bijvoorbeeld een CV ketel. Heb je op zolder of kelder een slaapkamer dan is het vanaf 1 juli 2022 zelfs verplicht om een rookmelder te plaatsen in de vluchtweg.

 

Wil je meer zekerheid plaats dan ook een rookmelder in elke slaapkamer of kamers waar elektrische apparatuur aanwezig is.

Heb je een garage waarin je bijvoorbeeld ook een elektrische fiets of auto oplaadt, dan is het advies om hier een optische rookmelder te plaatsen. 

Hoeveel rookmelders moet ik plaatsen?

Het advies is om op elke verdieping een rookmelder te plaatsen. Heb je drie verdiepingen dan plaats je drie rookmelders in de vluchtweg van elke verdieping. Wil je meer zekerheid, plaats dan extra rookmelders in de slaapkamers en kamers met elektrische apparatuur. Wil je een optimaal veilig huis plaats dan in alle overige ruimtes waar brand zou kunnen ontstaan een rookmelder. Onze tip: koop een multi verpakking rookmelder set zoals hieronder de best beoordeelde staan vemeld, dan heb je in één keer voldoende rookmelders in huis.

Top 5 best beoordeelde multi verpakking rookmelders

Hieronder vind je de top 5 van de best beoordeelde multi verpakking rookmelders op bol.com van dit moment. 


1.

2.

3.

4.

5.