Advertentie


bol3daagse 2022bol3daagse 2022

Rookmelders verplicht 1 juli 2022 

Rookmelders verplicht in Nederland | Een rookmelder verplicht

Rijksoverheid: rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022 in Nederland

Veel huizen hebben al een of meerdere rookmelders in huis. Echter er zijn ook veel huizen die maar 1 rookmelder of zelfs geen rookmelder in huis hebben. Vanaf 1 juli 2022 is het voor ieder huis in Nederland, dus ook voor bestaande woningen, verplicht om op elke verdieping een rookmelder te hebben. Heb je een woning met bijvoorbeeld drie verdiepingen, dan betekent dit dat je in ieder geval 3 rookmelders moet plaatsen. Op elke verdieping een rookmelder.

Waarom worden rookmelders verplicht?

De overheid wil het bouwbesluit aanpassen opdat het verplicht wordt voor elke bestaande bouw om op elke verdieping in het gebouw een rookmelder te hebben. De reden van deze verplichting is dat het plaatsen van rookmelders in een huis levens kan besparen. Het gevolg van dit besluit is dat er miljoenen nieuwe rookmelders zullen moeten worden geplaatst in woonhuizen van voor 2003. Voor woningen van na 2003 geldt deze verplichting al.


Wil je meer lezen over het aanpassen van het bouwbesluit, dan kan dat op de website van de Rijksoverheid.

Ook verplichting voor huurwoningen

Een rookmelder verplichting geldt vanaf 1 juli 2022 voor zowel koop- als huurwoningen.

De eigenaar van een woning (bij een huurwoning is dit de verhuurder) is verplicht om de rookmelders aan te schaffen en te installeren in de woning. Batterijen vervangen? Ook hier geldt dat de huiseigenaar (dus de verhuurder) verantwoordelijk is voor het vervangen van de batterijen.

 

Ook in kamerwoningen zoals met meerdere studenten moet in iedere kamer een rookmelder worden geplaatst.

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

Een rookmelder moet tenminste voldoen aan de Europese NEN-14604 norm. Voor rookmelders op stroom geldt dat deze moeten voldoen aan de Europese NEN-2555 norm. Koop je een rookmelder met deze norm dan weet je zeker dat de rookmelder een goed en luid signaal zal geven bij rook- of brand ontdekt, eenvoudig is te monteren en op tijd rook zal ontdekken. Rookmelders moeten daarnaast ook zijn voorzien van een CE-keurmerk.

Top 5 best beoordeelde rookmelders van dit moment

Hieronder vind je de top 5 van de best beoordeelde brandmelders op bol.com van dit moment (peildatum 29 juni 2022). 

1.

2.

3.

4.

5.

Ontdek meer rookmelders in onze webshop

Heb je nog geen rookmelder in huis? Of heb je maar 1 rookmelder in huis en ben je op zoek naar extra rookmelders voor je andere verdiepingen?

Vind je nieuwe rookmelder in onze webshop of maak gebruik van onze handige keuzehulp en we helpen je op weg.